Grytdag för tax!

Den 2 maj samlades ett nyfiket gäng med sina hundar vid det nybyggda konstgrytet i Fredskog. Vi skulle få vara med på en GRYTDAG för tax!

Dagen började med att Bernt från Grythundsklubben lät oss tvåbenta bekanta oss med grytet, öppna alla luckor, titta ner i "kitteln" och även kika på Herr Grävling som slumrade i boet.
Efter att Bernt hade berättat lite om hur grytarbete fungerar och hur regelverket ser ut samt vad som krävs för att grytmeritera sin hund så välkomnade han den första hunden in i inhägnaden. Det var en 8-årig korthårsdam, som faktiskt var mer intresserad av att hälsa på tränaren än att skälla på grävlingen! Därefter var en yngre korthårsdam på tur och hon kunde uppmuntras att gruffa lite på grävlingen med lite support från Bernt och matte. Det är svårt att förstå att man verkligen FÅR skälla när matte vanligtvis brukar hyscha på en!

Det var ett 15-tal hundar anmälda till grytdagen av blandade storlekar och hårlag, allt från långhårsdvärg till strävhårsnormal. Vissa av hundarna kunde ganska snart uppmuntras att ge skall på grävlingen medan andra verkade mycket tveksamma och nästan lite ointresserade. Bland hundarna fanns även två skotska terriers, en borderterrier och en Jack Russel.
Då alla intresserade hade fått chansen att testa sina hundar hos grävlingen släpptes en rutinerad strävhårstik in som visade hur det skulle gå till! Man kunde verkligen höra hur hon njöt av att få jobba och det var fart och fläkt över hennes arbete. Mycket roligt att se!

Stort tack till Bernt och Susanne och de andra i grythundsklubben för att ni tog er tid med oss och för en verkligt trevlig dag, som avslutades med korvgrillning i den vackra vårsolen!


Konstgrytet i Fredskog                                                                            Foto: Eva Bermsjö


Ska jag verkligen dit?                                                                            Foto: Eva Bermsjö


Första försöket                                                                                     Foto: Eva Bermsjö


Jaha, så var man här igen!                                                                      Foto: Eva Bermsjö


Trevligt eftersnack med korvgrillning                                                           Foto: Eva Bermsjö